Kawan-kawan saya owwwsemmmm !!

NuffnanG!!

Friday, September 17, 2010

Bila Anak² Beraya

ni adin dgn dina .. bangun pagi utk mandi raya ok je .. pastu adin ikut mr hubby pegi sembahyang raya kat masjid .. suka dia sbb semer cousin dia pun ada skali .. balik je sembahyang raya, dia dah mintak makan .. lapar lah tu .. tp masih lagi pakai songkok dan sampin .. mcm aku cerita kat entry lepas, tido pun masih lengkap baju raya tau .. tu lah ragam anak² kan .. korang yg ada anak pun mcm tu gak ragamnya kot .. tp tahun ni aku agak sentap sikit sbb dorang ni asal dapat je duit raya, terus bukak sampul dan tengok dapat berapa .. yg aku prasan masa pagi raya part mak sedara dia mengagihkan duit raya kat rumah .. terus dia bukak dan announce dapat berapa .. ishhhhhh .. malu sungguh aku ..

cuba korang tengok adin tu tengah buat apa .. senyum mmg senyum dapat duit raya, tp sambil senyum tangan dia duk bukak sampul tu .. gerammmmmm nya ... nasib lah kat rumah tu je dia buat perangai .. lepas mak dia dah bagi ceramah yg percuma di pagi raya, baru dia tak buat mcm tu lagi .. ada takde pun terus dia bagi kat aku sampul tu sbb aku dah umpan dia .. hahaha .. airmuka kena jaga beb walaupun yg buat tu anak² yg comel .. hehehe
siap ada satu insiden tu, anak² yg berjalan raya entah dari kampung mana ke rumah sedara mr hubby pastu sedara mr hubby ni tak lah masukkan duit dlm sampul .. tp mewah lah dorang dapat dlm rm2 seorang .. pastu bebudak ni siap cakap "rm2 je ke?" pastu sedara mr hubby ni tanya balik "korang nak brapa?" bebudak ni jawab "rm3 lah" pastu korang rasa apa sedara mr hubby aku cakap ??? dia jawab "nak rm3? tahun depan lah ye....." sambil muka tu senyum kelat kot sbb bebudak ni demand .. kalau anak jiran sebelah mungkin lah boleh nego lagi kan .. tp pada aku rm2 pun dah banyak .. tak bersyukur ke dorang bila ada yg sudi memberi duit sebanyak tu? tak tahulah nak cakap apa .. adakah mereka ni terlalu obses dgn duit raya, atau terlalu excited bila pegi je rumah org cakap "tak nak makan, cuma nak duit raya je.."
nasiblah kat kl ni the kiddos tak bebas utk berjln sendiri .. even masa kat mersing pun cousin² dia tak lah nak beraya ke rumah jiran² setaman .. kecuali ada kami² yg besar ni baru lah diangkut sekali anak² semua ..

peace dari adik dan senyum kambing dari adin .. cepatnya dorang ni membesar .. dan cepatnya masa berlalu .. apakah ???

4 comments:

Marsha~ said...

btol tu... diorg bukak angpow jam tu jugak.. tp part paling sadis bila mak diorg bukak tgk brape kite bagi then diorg akan bagi balik jumlah yg sama.. kira adil lah tu.. nguahahahaha

Aida said...

marsha .. kalau sempat ok lah .. tp kalau tak sempat, senyum jelah .. hahaha

Aleeya said...

wahhh comel anak2 ko neh..da..teharu tengok anak2 da besar kan..ko bila nak tambah lagi aida hehehhe

Aida said...

tq yaya .. anak² kecil ni mmg comel semernya yaya .. bila dah besar ni pun, ragam pun besar gak ..
nak tambah lagi satu ?? insya'allah, ingat tahun depan punya projek lah .. hehehe ..