Kawan-kawan saya owwwsemmmm !!

NuffnanG!!

Monday, April 25, 2011

Pergilah Kau Dgn Aman ..

Aku mohon maaf sangat sbb ni aku nak bercerita kisah benar yg mungkin akan membuatkan korang geram .. mcm aku .. geram dan sakit hati sangat .. mangsa ni cuma setahun muda je dari aku dan berkawan dgn adik² aku .. dah kebetulan plak mangsa adalah jiran aku masa family aku duk kat rumah awam bukit beruang .. sapa org melaka confirm tau bukit beruang tu kat mana .. glemer pun sebab kat bukit beruang ni ada MMU kat situ ..
kisahnya adik kawan aku ni, bila dah besar confirm akan kahwin kan .. dah sampai jodoh, mereka pun kawin .. pasangan dia ni bekerja sebagai komando .. komando tu apa ?? aku sendiri pun tak tau, yg aku tau komando ni group mcm askar jugak kot .. maaf ye .. mmg aku tak tau apa beza komando dgn askar ni .. adatlah rumahtangga pasti ada pasang surutnya .. tp mungkin rezeki dia tak berapa baik sbb sentiasa dilandai ombak besar .. dan dia sentiasa kena pukul .. pukul pun bukan skit² .. jenis tangan dan kaki mesti naik .. bayangkan kudrat seorang wanita kena belasah .. walaupun teruk kena belasah, ditakdirkan dia pregnant .. harapkan bila dah ada berita gembira, tentu tak kena pukul lagi tp tidak .. cuma mungkin tidak seganas dulu .. habis bersalin, anak dia dijaga mertua .. dapat pulak mertua jenis yg talam 2 muka .. korang tau, anak tu mertua dia jaga dan hak si ibu di tolak dan di tepis sbb katanya dia berhak ke atas cucunya .. pasrah lah si ibu ini sbb si suami kena transfer ke sarawak .. dlm mendengar kata si suami, tetap juga kena belasah .. sudahlah jauh dari keluarga, kena belasah bagai org gila pula .. dan paling sadis bila si suami ni sanggup jual si isteri ni .. mmg haram lah kau weiiii .. kau jual bini kau pastu kau sanggup makan duit tu .. mungkin sudah nasib si isteri, bila balik ke melaka dia pun diceraikan .. mertua pun sanggup buang kain baju di luar rumah .. adik² aku pernah cakap yg mangsa mungkin sudah tiada perasaan kot sbb selalu je nampak dia kat bus stop area rumah .. sengih dan senyum tanpa sbb .. mungkin sbb dah selalu kena belasah, jiwa dan perasaan dia merana .. dan akhirnya sabtu lepas aku dapat perkhabaran yg mangsa telah pun meninggal dunia .. mertua dia dtg dan mandi kan jenazah .. air mata palsu jatuh pun tak guna .. sbb hak dia sebagai mak sanggup kau nafikan .. kau sanggup buang kain baju dia kat luar rumah .. mangsa tu anak yatim piatu .. harapkan dapatlah tumpang kasih mertua .. tp harapan tinggal harapan .. arwah pergi membawa hati yg luka lara .. anak yg dikandung dah pun berusia 5 tahun, tp tak pernah walau sehari pun arwah dapat jaga .. baguskan korang buat arwah mcm tu .. moga mertua dia dan bekas suami dia tu dapat balasan yang secukup nya ..
Buat arwah, AlFatihah ni saja yg mampu aku berikan selain dari air mata yg mengalir .. Amin ..

2 comments:

Hanis Azla said...

berdiri bulu roma akak baca entry ni.. sedih dgn nasib yg menimpa arwah.. semoga arwah lebih tenang di sana..

Aida said...

kak hanis, tu lah .. akak baca pun dah berdiri bulu roma .. saya yg dengar citer ni dari emak pun sedih tak terkata .. moga dia di sana mendapat keredhaan dan keampunan .. Amin ..