Kawan-kawan saya owwwsemmmm !!

NuffnanG!!

Monday, October 4, 2010

Sambal Goreng Jawa

korang pernah tengok atau pernah makan tak sambal goreng jawa ?? aku mmg suka gilerrr .. kalau sesekali kak long balik jb, akan ku request pada kakak ipar ku utk buat .. hah .. dia akan masak lah banyak dan akan dibekalkan satu bekas besar utk kami 4 beranak makan .. kalau time raya, sambal goreng ni lah yg akan aku hadap .. org duk sibuk bantai rendang, tp aku duk makan dgn nasi impit .. mmg sedap .. kalau tengok bahan utk buat mmg senang .. tp agak renyah skit lah .. semer nak kena potong kecik² .. aku mana tahan .. kalau satu bahan je ok gak .. tp seriously, mmg sedap lah adunan dia .. yg buat dia jadi hitam ni sbb kicap .. tp tulah .. kalau ada kengkawan yg jawa, apa kata korang ?? sedap kan .. ke ada lagi makanan jawa yg lagi sedap dari ni ?

3 comments:

dila~noor said...

kak aida..ni pun favourite sy gak!!
sambal goreng mcm2 versi,ade yg johor pnye (tak ltk kicap..basah skit),ade yg versi singapore (ltk cili,so wane merah..pun basah skit)..
tp sy plg suke yg jawa pnye..rs lmk2 manis kicap tu..bestnye meratah!!

Aleeya said...

tengok pun menyelerakan..aku tak rase family hubby aku tak tau neh, walopon dia johor tapi dorg bukan jawa, so byk makanan jawa dorg tak tau...tapi lau family adik angkat aku sure dorg tau wt sambal neh, koz dorg mmg ade jawa sket ..dorg asal jawa selangor..huhuu suka kawan ngan jawa ni baik2 hehehe

Aida said...

dila, hmm kak aida pun ratah je .. mmg kenyang kan .. tak tau lah dia ada banyak versi .. takpe nanti nak kena ada kengkawan yg pure jawa lah .. bley mintak tlg buatkan .. hehehe ...

yaya, tu lah tu kan .. org jawa ni dia lembut .. mcm kawan aida tu mmg mak ayah dia org jawa .. dan totally dorang baik sangat !!