Kawan-kawan saya owwwsemmmm !!

NuffnanG!!

Friday, July 2, 2010

Kehendak, Keperluan atau Kepuasan

hmm .. ni bukan lah entri apa pun ... saja je .. err memula nak ucap jutaan tima kasih kat YAYA sbb hadiah berupa wang tunai RM150 tu ada dah kat akaun maybank tu .. tengok, rezeki yg tuhan bagi .. syukur sangat .. banyak boleh buat dgn wang sebanyak itu kan .. ;p
balik pada citer asal .. memula biar aku tepek dulu pic ni ..

dari gambar tu, apa yg korang fikir ? mesti ayat yg terkeluar adalah :

1) makkkk aiiii .. banyaknya hantaran ...
2) perghhh .. ni anak tokey balak ke ?
3) 20 hantaran ? gilerrr nya ...

tu antara lah tu .. tp pada aku yg tengok rasa mcm tertekan plak .. sbb pada aku baik acara tunang ke atau majlis nikah ke, biarlah hantaran yg sikit tp berkualiti .. bukannya banyak dan membuat org jelik dan meluat .. boleh kalau banyak tp tak payah lah sampai 13 berbalas 15 .. pada aku 7 berbalas 9 atau 9 berbalas 11 pun dah cantik .. tak perlu lah nak sarat barat sangat .. atau mungkinkah ini satu kehendak mereka yg kita tak tau .. atau satu keperluan bagi kedua² belah pihak ?? atau mungkin juga satu kepuasan bila jiran tetangga semer ternganga mulut bila menengok hantaran sebegitu meriah ..
time aku dulu, less than 15 je utk both side .. bg mana yg penting dan wajib je .. yg penting duit hantaran dan barang batal sembahyang tu kena ada ye .. yg lain tu sekadar mengikut adat je yg diolah oleh kita sendiri ..
hmmm .. apa kata korang ?

10 comments:

Marsha~ said...

betul tu... simple but sweet.. tp kadang2 org2 tua yang menambah2 nak bagi coklat le buah le gula2 le.. rasanye sume tu tak perlu.. buat semut bilik pengantin je... hehehe

Aida said...

marsha ~ betul tu kan .. tu yg tetiba kek bley ada sarang semut .. hampehhh je .. rugi owh bila dah jadi sarang semut ..

eZa said...

tu la tuh. kekdg elok dah set 9-11, ade jek yg menambah. kang x amik kecik ati pulak kan. org tua nih payah skit. hehehe ;)

so nk selamat, buat 3-5 jek. kompem lps tuh jadik 9-11 ;P

Aida said...

eza ~ tuh dia statement .. aku dulu pun bila confirm je tu je yg aku buat .. kalau org bg, duk buat makan sesama .. hehehe

Fieza79 said...

lebih pd kepuasan je...

Aleeya said...

byk tu...hantaran kawen yaya 7-9 tapi hantaran tunang punye la byk..sbb sedara mara sebok nak letak gakkk..asalnye nak 11-13 je..tapi semua berebut nak tambah huhhh

Aida said...

fieza ~ hmm .. tu lah .. mcm kepuasan pun ada gak kan ..

Aida said...

yaya ~ hah .. kadang bila mak sedara pun nak gak letak, tu yg jadi banyak .. mcm kita org pompuan banyak takpe .. yg untung org lelaki lah .. punyalah banyak makanan dorang dapat .. kadang air tin pun nak sponsor kan .. ;p

Mrs Zamzuri said...

nasib baik kenduri aku ari tu tak jadi cenggini! tidak mau pengsan nak gubah semua tuh!

Aida said...

qmie ~ tu lah pasal .. aku boleh bayangkan, mak sedara kau yg ramai tu nak sponsor .. hahaha .. banyak tu .. untung zam .. :)