Kawan-kawan saya owwwsemmmm !!

NuffnanG!!

Wednesday, March 16, 2011

Jujur & Amanah

entry ni khas buat kenalan aku yg teristimewa .. tak sangka plak kenalan aku ni cousin pada blogger mommy vouge Marsha .. tak sangka plak dia ada waktu wedding tu .. tinggal lagi aku je tak terjumpa sbb ariq yg hencem tu tengah tido ..
kenapa aku panggil dia dan isteri tu kenalan teristimewa ?? sebab dorang tu jujur .. kisah nya aku kehilangan wallet ketika nak pergi melepak kat rumah sherman dgn murni .. time tu aku bawak dina je .. sbb kan kita org pikir sherman tu cina, jadinya kita org decided je beli kfc .. bila dah siap makan semer dan dah lama melepak, kita org pun beransur utk pulang .. time tu lah baru aku perasan wallet aku hilang .. aku cuba utk bertenang walaupun sebenarnya dlm hati ni risau sbb denda utk mykad mahal .. tp bukan pasal isu mahal ke apa .. cuma aku malas nak pegi buat report segala bagai .. jadinya, mlm tu aku tido dlm keadaan bertawakal je ..
esoknya, aku boleh lagi berjalan ke kl dgn adik² aku yg sibuk nak shopping .. tengah sibuk teman dorang, tetiba kakak aku call .. dia tanya aku ada hilang wallet ke ?? tentu lah aku terkejut sbb kakak aku tak tau .. pastu dia cakap ada budak jumpa wallet aku .. terus aku suh kakak aku pas kan telefon tu .. terdengar suara insan yg jumpa beg aku tu .. tetiba aku pelik .. lelaki ni jumpa wallet aku lah .. aiseyyy .. pastu bila dah cakap lebih kurang, esok mlm aku ajak dia jumpa .. aku ajak murni dan the kiddos skali utk jumpa insan ni .. taraaaa .. dia dtg berdua dgn tunang dia (time ni dah jadi wife lah) .. aku nak bg dia cash sebagai ganjaran sbb jumpa wallet aku tu, tp dia tolak sbb katanya mungkin ni time aku .. esok lusa mungkin time dia plak .. jadinya, aku blanja lah kedua² insan yg special ni makan .. dia siap cerita pengalaman dia jumpa wallet dan serahkan wallet tu ke balai polis .. tp apa yg jadi ?? hmmmm .. aku hanya mampu gelengkan kepala bila tau citer buruk tu .. buruk betul perangai org tu sbb katanya bersedia utk berkhidmat .. tapi .....
nasiblah aku ni jenis suka letak pic dlm wallet .. dekat pic tu siap ada no. tel semer .. dan kebetulan ic aku pun masih gunakan alamat rumah lama .. tu yg dorang gigih mencari utk memulangkan semula wallet aku yg dah kembang sbb terjatuh kat atas jln yg kebetulan hari yg wallet aku jatuh tu hujan lebat sangat ..
dah nama pun rezeki aku, jadinya apa yg ada kat dlm wallet tu tak hilang .. tp segala kertas dah jadi kembang .. wallet aku pun dah kembang .. skang aku dah tukar wallet baru .. Þ
harap aku akan terus berhubung dgn mereka sbb mereka ni bagus .. org melaka kan .. hehehe cuma skang ni masih tertanya, ada lagi ke insan yg jujur mcm ni ?? meh aku tunjuk kan gambar pasangan tu ..
nilah dia .. fazli dan ain .. kakak doakan awak berdua kekal dan dilindungi hingga ke akhir hayat .. AMIN

2 comments:

Hanis Azla said...

Alhamdulillah, wallet aida dijumpai oleh insan yg jujur dan amanah.. semoga berterusan tali silaturahim kalian.. seronokkan bila jumpa dgn org2 yg baik2 mcm tu..

Aida said...

Kak Hanis, tulah tu .. Syukur sangat² sbb dapat kenal dgn org mcm ni ..